Nachtmodus vs Computerbril


Wat is het verschil tussen een computerbril en de nachtmodus op mijn telefoon?

Om het verschil tussen een computerbril en de nachtmodus goed uit te leggen, moeten we eerst uitleggen hoe ze werken. Zowel een computerbril als de nachtmodus applicaties filteren blauw licht, uitgestraald door vrijwel alle digitale schermen. Denk aan je computer, smartphone of tv. Schermlicht bevat dus veel blauw licht.

 

Blauw licht en jouw slaapritme

Je ogen sturen signalen naar je brein over het omgevingslicht, zodat je brein weet wanneer het tijd wordt om te gaan slapen. Blauw licht is voor jouw ogen moeilijk te onderscheiden van daglicht. Dus wanneer je kijkt naar een scherm dan geven jouw ogen in feite het signaal af dat het overdag is, waardoor je brein geen stoffen zal produceren voor je nachtrust.


Veel schermlicht overdag? Slechter slapen ‘s nachts.

Blauw licht heeft niet alleen ‘s avonds effect op je slaapcyclus, maar gedurende de hele dag. Volgens een onderzoek aan de Universiteit van Harvard kan 6 uur schermtijd op een dag de slaapcyclus tot wel 3 uur verschuiven. Als je bijvoorbeeld achter een computer werkt wordt je dus gemiddeld 3 uur later moe. Niet alleen de duur, maar ook de kwaliteit van je slaap gaat achteruit. Kortom, je slaapt minder én je slaapt slechter.

Naast het effect op je slaap heeft blauw licht nog andere effecten op je gezondheid. Dat betekent dat het aan te raden is om de blootstelling van jouw ogen aan blauw licht in het algemeen te beperken.

Laten we het hebben over de blauw licht filter op je telefoon en die in de glazen van Reluxer.

 

Nachtmodus app vs Reluxer computerbril

De Reluxer computerbril en de nachtmodus op jouw telefoon hebben een gemeenschappelijk doel. Namelijk het verminderen van de hoeveelheid blauw licht dat jouw netvlies bereikt. Het belangrijkste verschil is dat de nachtmodus filtert bij de bron (de telefoon), wat leidt tot veel kleurverlies in het scherm. Het grootste voordeel van Reluxer computerbrillen is dat het niet bij de bron filtert, maar bij de ogen. Het kleurvenightmode relux gifrlies is daardoor beperkt, dus hoef je minder kleur op te geven voor hetzelfde blokkeringspercentage.

Verder is de nachtmodus gericht op het verminderen van de effecten van blauw licht op de slaap. Er wordt dan ook aangeraden om de nachtmodus aan te zetten wanneer het donker wordt. Het onderzoek aan de Universiteit van Harvard wijst echter uit de langdurige blootstelling aan LED-licht overdag ook invloed heeft op de slaapcyclus. De nachtmodus of blue light filter apps zijn niet voor alle devices standaard beschikbaar.

Het laatste punt van kritiek op de nachtmodus is dat er geen onderzoek is dat bewijst dat de nachtmodus daadwerkelijk blauw licht filtert. Men stelt dat de afname van blauwe kleur in het scherm niet per definitie leidt tot het verminderde uitstraling van blauw licht. We raden alsnog aan om de nachtmodus ‘s avonds te gebruiken op alle apparaten waarop je deze beschikbaar hebt. Met name als je geen Reluxer computerbril hebt.

 

Waarom Reluxer?

Reluxer biedt een computerbril aan waarmee 99% van het schadelijk licht wordt gefilterd, terwijl overig licht wordt doorgelaten. Onze blue-cut technologie is afgestemd op het ideale blokkeringspercentage voor zowel gebruik overdag als ‘s nachts. Verder werkt de bril contrastverbeterend wat het makkelijker maakt om tekst af te lezen van een scherm. Met een Reluxer ben jij optimaal beschermd tegen schadelijk licht. Lang leve je ogen!