Is gamen slecht voor je ogen?


De effecten van schermlicht op jouw ogen en hoe jij je hiertegen kunt beschermen

Licht uitgestraald door digitale beeldschermen zoals je TV, monitor, smartphone of handheld console is belastend voor je ogen. Alle beeldschermen zenden licht uit wat door jouw ogen wordt vertaald naar beeld. Een deel van dit licht, genaamd blauw licht, bevat veel energie en is erg inspannend voor je ogen om te verwerken. Een korte termijn gevolg van te veel blauw licht kan overbelasting van je ogen zijn, ook wel digital eye strain genoemd. Op de lange termijn kan te veel blauw licht zorgen voor slaapproblemen en versnelde achteruitgang van je ogen.

Ben jij een gamer? Of je nu gamet op een PlayStation, Xbox, Nintendo Switch, handheld of een computer, je kunt niet gamen zonder een beeldscherm. Daarom is het belangrijk om de gevolgen van schermlicht voor je gezondheid te kennen en te weten hoe jij jezelf hiertegen kunt beschermen.

 

Hoe worden mijn ogen belast tijdens het gamen?

Wanneer je gamet kijk je vaak voor langere periodes onafgebroken naar je monitor of televisie. Jouw beeldscherm is zeer belastend voor je ogen door de hoeveelheid blauw licht die beeldschermen uitstralen. Blauw licht bevat veel energie jouw ogen moeten hard werken om dit licht te vertalen naar beeld.

Tijdens het gamen ben je gefixeerd op het beeldscherm. Je wil natuurlijk niet verliezen. Gamen zorgt voor verhoogde hartslag en breinactiviteit. Om te concentreren knipper je minder, waardoor jouw ogen extra belast worden. Je zult het niet gelijk merken, maar nadat je jouw spel hebt afgesloten zul je merken hoe vermoeid je ogen aanvoelen. De klachten die je ervaart als gevolg van langdurige blootstelling van de ogen aan schermlicht noemen we 'computerogen' of digital eye strain'.

Hoe kan teveel gamen de achteruitgang van mijn ogen versnellen?

Heb jij je wel eens afgevraagd of jouw zicht achteruit gaat van te veel gamen? Steeds meer onderzoek wijst uit dat blauw licht op de lange termijn het natuurlijke verouderingsproces van de ogen versnelt.

De hoge concentratie blauw licht in beeldschermen dwingt de cellen op het netvlies om harder te werken, waardoor deze cellen sneller afsterven. Te veel en te lang gamen kan de achteruitgang van je ogen versnellen. Dit is een latent effect van blauw licht, wat inhoudt dat je het pas merkt wanneer het te laat is.

Gamen voor het slapen kan leiden tot slaapproblemen

Schermlicht heeft ook invloed op je slaapritme. Blauw licht in jouw ogen ontregelt de productie van een hormoon genaamd melatonine in het lichaam. Jouw lichaam produceert dit stofje om je slaapcyclus te reguleren.

Blauw licht uit het scherm laat jouw lichaam denken dat het overdag is en voorkomt daardoor dat je moe wordt. Neurologen raden daarom aan om niet naar beeldschermen te kijken vanaf drie uur voor het slapen gaan, maar daar geven weinig mensen gehoor aan.

Game jij wel eens tot laat in de nacht? In de avond is het contrast tussen jouw omgevingslicht en schermlicht groter. De effecten van blauw licht zijn veel groter bij weinig licht, dus zorg dat je altijd in een goed verlichte kamer gamet.

Hoe kan een gamebril mij helpen tijdens het gamen?

Minder gamen en niet gamen voor het slapen gaan? Dat wil toch niemand! Daarom hebben wij de Reluxer computerbril gecreëerd. Onze bril blokkeert 99% van het schadelijke schermlicht en laat alleen het goede licht door dankzij een speciale blauw licht filter in de glazen.

Met Reluxer zijn jouw ogen ontspannen én beschermd, zodat jij zonder zorgen jouw tegenstanders kunt ownen. Daarnaast vermindert Reluxer de effecten van blauw licht op jouw slaapritme, zodat jij lekker in slaap kunt vallen na je laatste potje.

Reluxer is geschikt voor gamen op alle beeldschermen. Meer kills, meer punten, meer exp, meer levels én minder stress voor je ogen. Optimale bescherming van je ogen tijdens het gamen met een gamebril van Reluxer. Relux your eyes!