Het Effect van Blauw Licht op het Menselijk Oog


Hoe beeldschermen de achteruitgang van onze ogen versnellen

Blauw licht wordt ook wel High Energy Visible Light of HEV licht genoemd. Het bevindt zich aan het eind van het lichtspectrum, vlak naast violet en ultra-violet (UV) licht. Het bevat relatief veel energie en raakt het makkelijker "verstrooid" dan andere kleuren zichtbaar licht. De grootste natuurlijke bron van blauw licht is de zon en het is die verstrooiing van blauw licht in de atmosfeer ervoor zorgt dat de lucht blauw lijkt op een zonnige dag. 

We weten inmiddels zeker dat UV-licht genoeg energie bevat om acute schade aan te richten aan het menselijk oog. Je weet dat je dus niet direct in de zon moet kijken zonder dat je een zonnebril op hebt. Wat veel mensen echter nog niet weten is dat blauw licht ook schadelijk is. Het duurt alleen langer. Toch kijken we bijna allemaal iedere dag uren naar een beeldscherm.


Beeldschermen zijn schadelijk voor je ogen

Tegenwoordig zijn er steeds meer bronnen van blauw licht in ons leven gekomen. Beeldschermen van digitale apparaten stralen namelijk relatief veel blauw licht uit. Denk daarbij aan apparaten zoals smartphones, tablets, computermonitoren, laptops en televisies. Zo veel screen time heeft gevolgen voor de gezondheid van onze ogen en de apparaten die we het dichtst bij onze ogen houden vormen het grootste risico.

Dat betekent dat smartphones en tablets voor meer blootstelling zorgen dan bijvoorbeeld een TV, waar je normaliter verder vanaf zit. Het is dus belangrijk (vooral bij het gamen) dat je niet te dicht op de televisie zit. Blauw licht heeft een korte golflengte en met licht is de vuistregel: ‘Hoe korter de golflengte, des te groter het doordringend vermogen’. Blauw licht reikt tot diep in het oog en ontregelt de cellen op het netvlies.

 
Wat er met je ogen gebeurt tijdens het kijken naar een beeldscherm

De technologie heeft zich sterk ontwikkeld de afgelopen jaren, maar onze ogen niet. Onze ogen zijn namelijk slecht in het blokkeren van blauw licht. Onderzoek aan de Universiteit van Harvard heeft uitgewezen dat overmatige blootstelling van de ogen aan blauw licht de natuurlijke veroudering van de ogen versnelt. Dat maakt schermlicht intensief voor de ogen om te verwerken. De lichtgevoelige cellen op het netvlies worden onder druk gezet, werken harder en sterven daardoor eerder af.

Door de belasting van blauw licht op de ogen wordt het risico op achteruitgang van de ogen op jongere leeftijd vergroot. Dit wordt steeds vaker bevestigd door neurologen. Mensen die voor hun baan met een computer werken zullen acht tot negen uur per dag regelmatig voor lange periodes naar een beeldscherm staren. Dat weerhoudt niemand ervan om thuis nog even Netflix op te zetten of door de sociale feeds te scrollen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek maakt 72% van werkend Nederland gebruik van een computer voor hun werk. Dit is de groep mensen die het meeste risico loopt op achteruitgang van de ogen. Naast het feit dat Nederlanders veel met computers werken, bezitten zij ook nog eens relatief veel beeldschermen. De gemiddelde Nederlander bezit 3,5 schermen en we kijken er dagelijks naar.

We zijn ons te weinig bewust van de gevolgen van al die schermtijd voor onze ogen. Dat komt voornamelijk omdat het probleem zich niet direct voordoet, maar ontstaat over een langere periode. We komen erachter wanneer het te laat is. Bij Reluxer proberen we het bewustzijn voor dit probleem te vergroten én zelfs te voorkomen.


Hoe helpt Reluxer jou om je ogen te beschermen tegen schermlicht?

Bij Reluxer is het onze missie om de schadelijke effecten van schermlicht op onze gezondheid tegen te gaan. Dat doen we met onze computerbrillen die voorzien zijn van blue-cut technologie. Een blauw licht filter die 99% van het schadelijk licht blokkeert. Met Reluxer kunnen jouw ogen zich ontspannen en zijn ze optimaal beschermd tijdens het kijken naar een scherm. Reluxer is de computerbril voor work, home and play en is een must-have voor een gezonde digitale levensstijl.