De Invloed van Blauw Licht op Productiviteit en Verzuim op de Werkvloer


Werkt jouw bedrijf met computers, dan heb je te maken met de invloed van blauw licht. Blauw licht wordt uitgestraald door vrijwel alle beeldschermen van digitale apparaten zoals smartphones, laptops, computerschermen en tv’s. Blauw licht heeft invloed op slaapritme, productiviteit en onze algehele gezondheid. Het is het daarom belangrijk om de mogelijke gevolgen van blauw licht op jouw organisatie te kennen.

 

Werkprestaties

Één van de bekendste effecten van blauw licht is dat het invloed heeft op je slaapcyclus. Dat komt omdat blauw licht de stofwisseling van het hormoon melatonine ontregelt. Met dit hormoon regelt jouw lichaam het slaapritme.

Uit onderzoek aan de Universiteit van Harvard blijkt dat zes uur schermtijd op een dag je slaapcyclus tot wel drie uur verschuiven! Nederlanders kijken gemiddeld vijf uur per dag naar een scherm.

De effecten van teveel blauw licht op je ritme kunnen leiden tot slaaptekort. Te weinig slaap zorgt voor concentratieproblemen, geheugenproblemen en langzame reactietijden, wat allemaal invloed heeft op werkprestaties.

Verzuim

Op de lange termijn leidt slaaptekort tot andere gezondheidsklachten zoals een verzwakt immuunsysteem, overgewicht en vanzelfsprekend een sterke toename in koffieconsumptie op de werkvloer! Niet alleen de koffiemachine lijdt onder de effecten van blauw licht op jouw personeel, maar indirect kan het zich dus ook doorvertalen in het verzuim.

Verschuiving van de slaapcyclus kan namelijk vergaande gevolgen hebben wanneer dit leidt tot structureel slaaptekort. Verminderde weerstand als gevolg van slaapgebrek betekent vaker zieke medewerkers.

Productiviteit

Tijdens het kijken naar een beeldscherm worden jouw ogen zwaar belast. Overbelasting van de ogen als gevolg van schermlicht noemen we digital eye strain of 'computerogen'. Bekende klachten zijn droge ogen, afnemend zicht en hoofdpijn, wat kan leiden tot verminderde productiviteit. De druk op de ogen maakt het namelijk lastig om de focus te behouden, waardoor mensen (onbewust) meer pauzes nemen van hun beeldscherm.

Werkhouding

Met name omdat de ogen sneller vermoeid raken wanneer je langdurig naar je scherm kijkt, zal het zicht gedurende de dag sneller afnemen. Dit heeft weer tot gevolg dat je dichter bij jouw scherm zit aan het eind van de dag, dan aan het begin om alles goed te kunnen zien. Voorover leunen gaat ten koste van een goede werkhouding met mogelijke nek- en rugklachten tot gevolg.


Wat doet Reluxer om de effecten van blauw licht op de werkvloer tegen te gaan?

Bij Reluxer geloven we dat de werkvloer de voornaamste plek is waar wij een verschil kunnen maken in het leven van onze klanten. Nergens anders brengen we meer tijd door achter een scherm dan op kantoor. Ons antwoord op dit probleem is de Reluxer computerbril. Een zonnebril, maar dan voor je beeldscherm.

Reluxer blokkeert 99% van het schadelijk licht uit beeldschermen dankzij een speciale blauw licht filter in de glazen. Onze bril verlicht de druk op de ogen en zorgt voor optimale bescherming van je ogen. Met Reluxer kunnen jouw ogen echt ontspannen tijdens het kijken naar een scherm.

Daarnaast verbetert de bril contrast tijdens het kijken naar een beeldscherm, wat ervoor zorgt dat tekst makkelijker leesbaar wordt. Zo kun jij de focus behouden op wat belangrijk is, jouw werk.


Benieuwd naar de mogelijkheden van Reluxer voor jouw organisatie? Ga naar ‘Reluxer for Business’. Relux your eyes.