Blauw licht uit je beeldschermen kan zorgen voor slaapproblemen


“Ik kan niet slapen.”

Niet kunnen slapen is één van de meest frustrerende dingen die je maar kunt bedenken. Je ligt maar te draaien en je gedachten gaan alle kanten op. Je doet je ogen dicht, maar iets in je hoofd voorkomt dat je in slaap valt. Dit gevoel kennen we allemaal. Een mogelijke oorzaak van slaapproblemen waar we ons te weinig bewust van zijn is blauw licht uit je beeldscherm. Misschien wel de grootste boosdoener is je smartphone. Lig je wakker? Zet je helderheid wat lager en laat ons jou uitleggen hoe blauw licht jouw slaapritme verstoort.

 

Wat is blauw licht?

Even een stapje terug. Wat is blauw licsmartphone en blauw lichtht? Al het licht kan worden onderverdeeld in het lichtspectrum. Zichtbaar licht is in het spectrum gerangschikt van violet tot aan rood licht. Blauw licht, wat in het spectrum tegen violet licht aan ligt, heeft een relatief groot doordringend vermogen. Dat betekent dat het tot diep in je ogen reikt, tot op het netvlies. 

Beeldschermen stralen relatief veel blauw licht uit. Dat betekent dat je smartphone, je pc, je televisie en ieder ander digitaal apparaat met een beeldscherm blauw licht uitstraalt. Blauw licht heeft een verstorend effect op je dag- en nachtritme en overmatige blootstelling aan blauw licht kan leiden tot slaapproblemen.

 

Hoe verstoort blauw licht je slaapritme?

Weet je nog dat blauw licht tot diep in het oog reikt? Op jouw netvlies zitten lichtgevoelige cellen die signalen doorsturen naar het brein en daarmee helpen met het reguleren van je slaapcyclus. Deze cellen meten op ieder moment van de dag het omgevingslicht. Wanneer het nacht wordt en het omgevingslicht afneemt dan krijgt je brein het signaal om slaapstoffen aan te gaan maken. Met name een stofje genaamd melatonine zorgt dat je langzaam moe wordt zodat je later wanneer je in bed ligt makkelijk in slaap kunt vallen.

slaapcyclus wordt geregeld door signalen van je ogenDe grootste natuurlijke bron van blauw licht is de zon. Het zal je dan ook niet verrassen dat blauw licht door je hersenen moeilijk te onderscheiden is van daglicht. Doordat jouw ogen ook ‘s nachts nog steeds blauw licht oppikken, blijven ze signalen sturen naar het brein die voorkomen dat er melatonine wordt aangemaakt. Je brein wordt als het ware voor de gek gehouden dat het nog overdag is. Met name je smartphone is een belangrijke factor in de verstoring van je slaap, omdat je dit apparaat dicht bij je gezicht houdt.

Niet alleen ‘s avonds kan blauw licht invloed hebben op je slaapritme, maar ook veel schermgebruik overdag kan voor slaapproblemen zorgen. Onderzoek aan de Universiteit van Harvard wijst uit dat zes tot zeven uur schermtijd overdag je slaapcyclus tot wel drieëneenhalf uur kan verschuiven! Dus ook wanneer je voor je werk veel achter een computer zit kun je een slechtere nachtrust ervaren. Naast verschuiving van de slaapcyclus heeft werken achter een computer ook andere effecten op je gezondheid.

 

Hoe kan ik beter slapen?

Het begint bij het bewust omgaan met onze devices. Blauw licht uit beeldschermen kan niet alleen je slaapritme verstoren, maar is ook nog eens belastend voor je ogen. Het is daarom belangrijk om onze schermtijd zoveel mogelijk te beperken en op ongeveer een armlengte afstand van onze devices te blijven. Een gezonde digitale lifestyle vereist daarnaast dat je regelmatig pauzes neemt van je beeldscherm. De vuistregel is om nooit langer dan twee uur aaneengesloten achter een beeldscherm te zitten.

Ook is het te adviseren om drie uur voor het slapen gaan je schermtijd al zoveel mogelijk te beperken. Zet op apparaten waar het mogelijk is de nachtmodus aan. Daarmee wordt de blauwe kleur uit je scherm gefilterd, hoewel het niet bewezen is dat je scherm ook minder blauw licht uitstraalt. Ook mét de nachtmodus kun je beter schermtijd beperken.slaapproblemen door schermlicht

Een andere manier om slaapproblemen te voorkomen is het dragen van een computerbril die voorzien is van een blauw licht filter. Zo’n bril is voorzien van een blue filter in de glazen die blauw licht blokkeert, maar overig licht doorlaat. Je kunt zo’n bril zowel overdag als in de avond dragen wanneer je langdurig naar een scherm kijkt. Een blauw licht filter bril zorgt er tevens voor dat schermlicht minder scherp aanvoelt en werkt contrastverbeterend. Daarmee wordt lezen van een scherm aangenamer. Ideaal voor een gezonde digitale lifestyle.


Tijd om te slapen

Nu je weet hoe apparaten zoals je smartphone en je laptop kunnen leiden tot verstoring van je nachtrust kun je er wat aan gaan doen. Door bewust te zijn van je schermtijd, zowel ‘s avonds als overdag en met behulp van tools zoals een computerbril kan ook jij een betere nachtrust verkrijgen. Zo val je makkelijker in slaap en voorkom je slaapproblemen. Leg snel je smartphone weg, klap je laptop dicht. Welterusten!